Испечати

Динстано месо во црвено вино

Динстано месо во црвено вино

Состојки

  • 1 кг. свинско месо
  • 1/4 л. суво црвено вино
  • 1/2 л. вода
  • една лаж. брашно
  • 2-3 моркови
  • едно/две парч/ кромид
  • зачини сол, бибер, ловоров лист

Подготовка

Едноставен начин на подготовка на месото, но секогаш вкусно и сочно. Месото го миеме и го сушиме со кујнска хартија (уште подобро е ако го зачиниме еден ден пред подготовка). Посолуваме, ставаме бибер и можеме да употребиме истолчен лук за да го истриеме добро месото. Кромидот и морковите ги сечкаме и ги пропржуваме во загреано масло. Додаваме една лажица брашно ( додека добие златно жолта боја). Додаваме суво црвено вино, вода, ловоров лист...

Во загреано масло на висока температура го пржиме месото кратко од сите страни и потоа го додаваме во сосот. Вариме на тивок оган еден час и половина, со затворен капак. После пола сат само еднаш го превртуваме месото од другата страна.
Може исто да се користи и готов сос.