Линцер колачиња
Состојки
- 250 гр путер
- 1/2 чаша шеќер
- 1 јајце
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 2 чаши брашно
- 2/3 чаша мелени ореви
- 1/4 лажиче сол
- 1/4 лажиче цимет
- мармалад по желба, за премачкување
Подготовка
Од сите состојки измесете тесто. Ставете го во фрижидер 2 часа.
Потоа расучете кора со дебелина 3-4 цм и сечете форми по желба.
На половината од нив на средина направете им дупче со помало калапче.
Ставете ги на плех покриен со хартија и печете ги на 180 Ц 12-13 мин.
Кога ќе се оладат, спојувајте ги со мармалад. Одозгора наросете ги со шеќер во прав.