Испечати

Кокос коцки

Кокос коцки

Состојки

  • потребно за кора
  • 1,5 чаша (250 гр) кокос
  • 1 чаша шекер
  • 1 чаша млеко
  • 1 чаша брашно
  • 0,5 чаша масло
  • 1 јајце
  • 1 пециво
  • потребно за крем
  • 600мл млеко
  • 7 лаж шекер
  • 7 лаж брашно
  • 200 гр маргарин
  • 100 гр прах шекер
  • 7лаж кокос

Подготовка

1. Се мати јајцето со шеќерот, потоа се додава маслото и млекото се промешува, па се додава брашното, кокосот и пециво. Се става во подмачкано плекче со масло и брашно и се пече на 185 степени околу 30 мин.

2. Половина и повеќе од млекото се става да се загрее со шеќерот. Во остатокот се раствара брашното, кое се додава во врелото млеко и се вари густ крем.

3.Кога кремот ке олади се спојува со претходно изматен маргарин со прах шекер и се додава кокосот.

4. Кремот се сипува одозгора на испечената и оладена кора се израмнува и се посолува со кокос, се става малку во ладилник и се сече на коцки.