Испечати

Божиќен колач со урми

Божиќен колач со урми

Состојки

  • 2 чаши бело брашно
  • 1/2 чаша интегрално брашно
  • 30 парчиња свежи урми
  • 3 лажици мед
  • 50 грама суво грозје
  • 2 чаши оризово млеко или вода
  • 100 мл масло
  • 30 гр кокосово масло или путер
  • 2 лажички цејлонски цимет во прав
  • 1 лажица какао
  • 1 лажица сода бикарбона
  • 1 лажица прашок за пециво
  • 200 гр чоколадо со над 60% какао
  • 1 лажичка кокосово масло или путер
  • 1 лажица оризово млеко
  • 1 лажичка масло

Подготовка

Двата вида брашно со прашокот за пециво, содабикарбоната, какаото, циметот и медот се мешаат со оризовто млеко или вода. Доколку е потребно се додава уште течност за да се добие не многу густа смеса. Се додава и маслото и растопеното кокосово масло или путер. Се додаваат сецканите свежи урми и сувото грозје. Убаво се меша и се става во правоаголен плех обложен со хартија за печење.
Се пече во претходно загрена рерна околу 40 минути на 200 степени, се вади од рерна и се превртува од обратната страна. Се остава колачот малку да се олади. За тоа време се подготвува чоколадниот прелив. Кокосовото масло заедно со чоколадото и 1 лажица оризово млеко и мало лажиче масло се става на оган да се растопи. Со овој прелив се полива горниот дел од колачот. Се остава да се олади и се сечат парчиња. Добар апетит!