Бушав колач
Состојки
- 3 жолчки
- 4 лажици шеќер
- 1 маргарин
- 1 пециво
- 400гр. брашно
- 3 белки
- 250гр. шеќер
- 4 лажици мармалад од капини(или друг вкус)
- 100гр. мелени ореви
Подготовка
Во длабок сад изматете ги жолчките со 4 лажици шеќер. Додајте го маргаринот(претходно омекнат), пецивото и брашното и замесете тесто.
Поделете го тестото на 2 дела. 1/3 од тестото ставете го во најлонска фолија и оставете го во фрижидер. Другиот дел од тестото расплескајте го во правоаголен плех и потпечете го кратко.
Во меѓувреме изматете ги белките со 250 гр,шеќер, додајте го мармаладот и оревите и убаво промешајте.
Подзапечената кора извадете ја нанесете ја изматената смеса и најодозгора изрендајте го делот од тестото отстоен во фрижидер и ставете го колачот да се пече.