Бело топло чоколадо со тиква
Состојки
- 600 мл млеко
- 220 гр пире од тиква
- 100 гр бело чоколадо
- 3 ванила шеќер
- прстофат сол
- 1/2 лажичка цимет
- 1/2 лажичка ѓумбир
- 1/4 лажичка мускатно оревче
- шалг пена за декорација
Подготовка
Во огноотпорен сад ставете ги сите состојки, освен чоколадото и загрејте ги до степен на вриење со повремено мешанње на средна температура.
Додадете го чоколадото предходно искршено на коцки и мешајте додека убаво не се стопи.
Добиената смеса истурете ја во чаши и по желба декорирајте ја со шлаг пена и уживајте во оваа пријатна и вкусна зимска напивка.
Забелешка
Доколку сметате дека не ви е благо, додадете уште ванилин шеќер или обичен шеќер, или пак обратно, намалете од наведените ванила шеќер.