Испечати

Пита со праз и ориз

Пита со праз и ориз

Состојки

  • 500 гр. готови кори за пита
  • Прелив за премачкување на корите
  • 400 мл. вода
  • 2 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 100 мл. зејтин
  • малку сол
  • За фил
  • 3 страка праз
  • 1 чаша (од200мл.) ориз
  • малку сол
  • малку зејтин
  • 1 лажица зачин од мешан зеленчук
  • малку црна пипер
  • 2 јајца
  • 2 лажици кисела павлака

Подготовка

Најпрво се подготвува филот.
Празот се чисти, мие и се сечка. На оган во тава ставаме 4-5 лажици зејтин и го ставаме ситно исечканиот праз да се пржи. Па додаваме сол и црн пипер. Во друга подлабока тава ставаме 3 лажици зејтин да се загрее, откако добро ќе се загрее зејтинот го ставаме оризот, убаво да се пропржи, па се додава 400 мл. врела вода, се додава 1 лажица мешан сув зеленчук и се остава да се вари на тивок оган додека оризот не ја впие целата течност. Оставаме да се олади. Откако ќе се олади оризот се измеша со празот, се додаваат 2 јајца и 2 лажици павлака.

Потоа, се подготвува преливот за премачкување на корите. Во водата се става брашното, пецивото, солта и зејтинот и се измеша.
Се одвојуваат по 4 кори. Секоја кора се премачкува со преливот за премачкување на корите и се редат една врз друга. Врз последната кора рамномерно се распоредува филот од празот и оризот. Се витка ролат. Постапката се повторува со сите кори. Ролатите се редат кружно во подмачкана кружна тепсија и се премачкува со остатокот од преливот за премачкување на корите. По желба се посолува со сусам.
Се пече во рерна загреана на 200 степени, околу 35 миути.