Копани со похован карфиол
Состојки
- ЗА ПОДГОТОВКА НА КОПАНИ
- 6 копани
- 200мл. бело вино
- 3лажици брашно
- 1главица кромид
- 2лажици мед
- по потреба масло,сол, зачин од мешан зеленчук, црн бибер
- ЗА ПОДГОТОВКА НА КАРФИОЛОТ
- 1 мала главица карфиол
- 2 јајца
- 1чаша за ракија млеко
- по потреба брашно и презла
Подготовка
Во тава на оган ставете масло и кромидот исечен на тенки ленти. Ставете ги копаните , посипете ги со брашното, зачинете , налејте го виното и поклопете со капак д се динстат на тивок оган.
По потреба налевајте малку вода. Кога копаните се при крај готови и ке испари водата и виното оставете ги само на маслото да се подзапржат и прелијте ги со медот.
Подготовка на карфиолот
Главицата карфиол исечете ја на помали цветови и убаво измијте го, обарете го 5 мин во врела вода, да омекне.
Секое парче карфиол свалкајте го во брашно, потоа во мешавина од млеко и јајца зачинети со сол и бибер и на крај во презла.
Пржете ги во загреано масло, а потоа извадете ги на кујнска хартија да се впие вишокот мрснотија.