Испечати

Посна торта со пиво и ореви

Посна торта со пиво и ореви

Состојки

  • Кора
  • 500 мл пиво
  • 250 гр шеќер
  • 50 мл масло
  • 200 гр мелени ореви
  • 300 гр брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 2 ванили
  • 1 лажиче сода бикарбона
  • Фил
  • 500 мл вода
  • 2 пакетчина пудинг од чоколада
  • 250 гр шеќер
  • 150 гр маргарин
  • 150 гр мелени ореви

Подготовка

Подготовка на кората
Пивото, шеќерот, ванилата и маслото заедно мешајте ги додека се стопи шеќерот. Потоа додадете ги брашното, оревите, пецивото, содата и се заедно убаво измешајте да се изедначи смесата.
Истурете ја во намастен и набрашнет голем плех и ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 180 С околу 30 мин.

Подгответе го филот
Пудингот сварете го со водата и шеќерот и оставете го да олади.
Маргаринот пенесто изматете го, додадете го пудингот и на крај оревите.

Кората исечете ја вертикално на половина и филовајте ја на средината и горниот дел.
Тортата по желба можете да ја украсите со шлаг подготвен со вода или со мелени ореви.