Испечати

Пита пастрмајлија

Пита пастрмајлија

Состојки

  • 1 кг. брашно
  • 1 квасец
  • 400 гр топла вода
  • 600 гр свинска кртина
  • 200 гр овчка пастрма ( суво овчко месо)
  • 100 гр свинска маст за премачкување
  • 1 лажица сол
  • 1 лажица шеќер

Подготовка

Се замесува со брашно, топла вода, квасец, сол и малку шеќер. Откако тестото ќе отстои и ќе стаса се формираат топчиња од кои потоа се развлекува пита. Се филува со месо и задолжително се става овча пастрма. Овчата пастрма всушност е солено, сушено овчо месо.
Пет минути пред крајот на печењето врз месото се става јајце, а откако ќе се испече, венецот на питата се мачка со свинска маст, за да биде мек за јадење. Се пече на температура од 200 степени околу 10 минути.