Чоколаден колач
Состојки
- 250 гр путер на собна температура
- 150 гр чоколада за кување
- 200 гр шеќер
- 2 јајца
- 50 гр мед
- 200 мл течна слатка павлака
- 250 гр брашно
- 10 гр прашок за пециво
- 10 гр ванилен шеќер
- 1 лажица какао
Подготовка
1. Чоколадата стопете ја на пареа.
2. Во сад ставете ги путерот, шеќерот, ванилата, медот и изматете ги со миксер. Потоа додадете ги јајцата едно по едно изматете ги, потоа истопената чоколада и продолжете со матењето да се изедначи смесата.
3. Додадете ја течната павлака и измешајте ја со жица и на крај брашното измешано со пецивото и какаото.
4. Смесата ставете ја во намастен и набрашнет правоаголен калап и печете ја околу 40-50 мин на 180 С.
5. Готовиот колач можете да го украсите со стопена бела чоколада или со шеќер во прав.