Испечати

Лиснати триаголници

Лиснати триаголници

Состојки

  • тесто
  • 1 кг брашно и 500 мл млака вода
  • 2 филџани зејтин
  • 1 лажица сол
  • 1 лажичка шеќер
  • за премачкување
  • 1 маргарин или путер
  • фил
  • 300 гр сирење
  • 1 јајце

Подготовка

Од состојките за тесто замесуваме меко тесто и го ставаме во фрижидер да одстои 20 минути. Потоа го вадиме тестото од фрижидер, расукуваме кора и ја премачкуваме со пола маргарин. Виткаме во форма на плико и пак го ставаме тестото во фрижидер да стои 10 минути. Го вадиме од фрижидер пак расукуваме кора, премачкуваме со другата половина маргарин и го ставаме тестото уште 10 минути во фрижидер. Потоа расукуваме кора со дебелина од пола сантиметар и ја сечеме на коцки. На секоја коцка на средина ставаме едно лажиче од филот и преклопуваме со спротивните врвови. Печеме во загреана рерна околу 20-30 минути.