Багелс пециво
Состојки
- 500 гр брашно
- 1/2 коцка свеж квасец
- 1 лажица шеќер
- 30 гр мек маргарин
- 280 мл топла вода
- 1 лажиче сол
- За варењето
- 1 и 1/2 л вода
- 4 лажички сол
- 100гр сода бикарбона
Подготовка
Квасецот растворете го во водата, па заедно со другите состојки измесете тесто.
Оставете го на топло да се дуплира. Потоа од тестото направете 14 топчиња.
Приклучете ја релната на 210 ц, а на рингла ставете ја водата со солта и содата да зоврие. На плехот за печење ставете хартија и премачкајте ја со масло.
Кога ќе зоврие водата, ставајте по две топчиња од тестото и варете ги триесетина секунди максимум. Со решеткаста лажица вадете ги и ставајте ги на плехот.
Одозгора пресечете ги со остар нож или со жилет, наросете ги со крупна сол и ставете ги да се печат. Сепечат околу дваесетина минути, да добијат убава боја. Кога ќе ги извадите, не ги покривајте и не ги чувајте во најлон.
Ви препорачуваме овој рецепт да го подготвите со Тава со рачки