Испечати

Перечиња

Перечиња

Состојки

  • тесто
  • 500 гр брашно
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 50 гр свеж квасец
  • 5 лажици кисела павлака
  • 270 мл млака вода
  • за прелив
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажица сол
  • 3 лажици вода

Подготовка

Од состојките за тесто се замесува меко тесто и се остава да одмори 30 минути. Потоа тестото се премесува и се дели на десет дела. Секој дел се расукува, се мота како ролна и се прави перек.
Се печат во загреана рерна 10 минути.
Во меѓувреме се припрема преливот. Се мешаат водата, брашното и солта се ставаат во кесичка и се оставаа во фрижидер 5 минути. Перечињата се вадат од релна се прелеваат со преливот и пак се ставаат во релна да се печат усте десетина минути.