Испечати

Зимска тава

Зимска тава

Состојки

  • 1кг свинска пушена коленица
  • 500гр маринирани печурки
  • 3страка праз
  • 5 суви црвени пиперки
  • 3 моркови
  • 5 ловорови листови
  • 1главица целер
  • 1лажица зачин,црн бибер
  • 200мл бело вино

Подготовка

Месото се двои од коската и се сече на коцки. Празот се сецка и заедно со исецканиот морков и целер се пржи на зејтин. Од како ќе се испржи се додаваат исецканите суви пиперки, месото и печурките и целата смеса се динста околу 15 минути. Целата смеса се истура во огноотпорен сад или земјена тава,се зачинува со зачин и бибер па се налева со виното и се става на печење околу 30-40 минути.
Вкусна, празнична тава со богат спој на вкусови.