Испечати

Мини сарајлии

Мини сарајлии

Состојки

  • 1 кг. брашно
  • 200 милилитри млеко
  • 200 милилитри јогурт
  • 100 милилитри масло
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 квасец
  • 300 гр. сирење
  • 125 грама маргарин

Подготовка

Замесете средно тесто од брашното, квасецот, млекото, јогуртот, маслото, јајцата, солта и шеќерот и оставете да нарасне. Сирењето ставете го во сад и посолете по желба, а плехот за печење премачкајте го со маргарин. Од тестото расукајте правоаголна кора, премачкајте со маргарин, ставете од сирењето и завиткајте ролат. Сечете на парчиња од 2 цм и ставајте ги во плехот и оставете да нараснат.
Јас тестото го поделив на два дела за помали сарајлии.
Пред печење сарајлиите премачкајте ги со јајце и по желба наросете сусам. Печете на 180 степени додека не заруменат.