Кифлички
Состојки
- 1 кг брашно
- 2 квасци
- 1 лажиче сол
- 2 лажички шеќер
- 1 јајце
- по желба сусам или ким
- 200 гр вода
- 400 гр. млеко
Подготовка
Се ставаат квасецот со водата да стасаат малкун и се месо со млако млеко. Тестото е многу меко.Се става на маса која е набрашнета и се меси додека не се измеси убаво да не се лепи. Потоа непрекинато 5 мин тестото се фрла на маса . потоа се дели на 4 топки и да втасаат. Одкако ке втасаат одма од секое топче се сучи голема губа и од таа губа се прават 16 кифли.
Се мачка плехот со маргарин , а кифлите од озгора се мачкаат со јајце и се посипуваат со сусам или ким по желба.