Велигденска салата
Состојки
- 500 гр. изварка, урда
- 500 гр. сирење
- 120 гр. маргарин
- 50 гр. пржен сусам
- 150 гр. ореви
- 150 гр. шунка
- 3 лажици мајонез
- 1 лажица буковска пипер
- малку магдонос и 1 чешне лук
Подготовка
Маграринот се мати пенасто со миксер и му се додава изварката, мајонезот и сирењето, па се мати уште малку. Смесата се дели на три дела. Во едниот се додава буковската пипер и 50 гр. сецкани ореви па добро се промешува. Во другиот дел се додава ситно исецканата шунка и магдонос а во третиот дел се ставаат преостанатите ореви кои ќе ги истолчите со лукчето и додадете го и сусамот. Земете некој долг калап кој ќе го обложите со најлон фолија и ставајте ги смесите една по друга. ставете го калапот некој саат во фризидер, да се стегне.