Испечати

Закиселени карфиол, брокула и црвена пиперка

Закиселени  карфиол, брокула и црвена пиперка

Состојки

  • 1 мала главица(околу1,5кг) карфиол
  • 800г брокула
  • 2 меснасти црвени пиперки
  • за прелив
  • 300мл оцет
  • 6 лаж шекер
  • 30 гр сол
  • 500мл вода
  • 1лаж кориандер
  • пола пакличе бибер
  • пола конзерванс

Подготовка

Карфиолот и брокулата се разделуват на цветови, се мијат и цедат. Во тенџере се става водата благо-солена да зоврие и се става карфиолот 1 до 2 минутки. Се вади, се остава да се исцеди.
Истата постапка се повторува со брокулата. Потоа во друго тенџере се става оцетот, водата, солта, шеќерот, зачините и конзервансот. Се остава да зоврие. Во тегли го редиме ред карфиол, ред брокула и ред сечена пиперка на кругови и пак по ред.
Наполнетите тегли се преливат со зовриениот прелив. И теглите се затварат со целофан.