Торта со јогурт и лимон
Состојки
- 4 јајца
- 1 чаша (150 гр) јогурт
- 2 чаши шеќер
- 2 чаши брашно
- 1 чаша нишесто
- 1 чаша (не полна) масло
- 1 прашок за пециво
- 1 лимон изрендана кора
- 1/2 лимон сок
Подготовка
Белките посебно изматете ги со прстофат сол.
Жолчките изматете ги со шеќерот, додадете го јогуртот, потоа маслото, кората и сокот од лимон и убаво изматете да се добие изедначена смеса.
Брашното, нишестето и пецивото измешајте ги и додадете ги во смесата и со жица убаво соединете ги.
Ставете ја во подмачкан со путер и набрашнат калап (26). Се печи на 180 С околу 40 мин.
Оладената торта наросетеа ја со шеќер во прав и послужете ја.
Одлична за со млеко или кафенце!
Чашата од јогурт е мерка за сите состојки.