Чоколадни залачиња
Состојки
- 100 гр суво грозје потопено во рум
- 100 гр млечно чоколадо
- 200 гр темно чоколадо
- 1 коцка бело и млечно чоколадо за декорација
Подготовка
1. Сувото грозје се става во румот колку да биде покриено. Колку повеќе стои, толку подобро. Најубаво е ако го ставите од вечер да престои или неколку часа пред да почнете со подготовка на рецептот.
2. Млечното чоколадо се топи на пареа и се полнат хартиените калапчиња, кои кај мене излегоа 15 на број. Не ставајте премногу, само колку да се покрие дното и оставете да се стегне малку.
3. Ставете го сувото грозје врз првиот слој од млечно чоколадо со помош на вилушка за да се исцеди добро.
4. Итемното чоколадо се топи на пареа и се става најгоре.
5. Декорираме со рендано бело и млечно чоколадо или нешто друго по желба и се ставаат во фрижидер за да се стегнат.
Најдобро е ако користите помали хартиени калапчиња!
Рецептот може да се приготви и само со еден тип на чоколадо!