Испечати

Медењаци

Медењаци

Состојки

  • 3 чаши брашно
  • 2 чаши шеќер
  • 10гр сода бикарбона
  • 1 пакетче цимет
  • 5 лажици мармалад
  • 2 чаши млеко
  • Прелив
  • 2 чоколадо за готвење
  • 2 лажички зејтин
  • 1/2 тегло мармалад

Подготовка

Брашното се мати со шеќерот, сода бикарбона и циметот. Во другиот сад ги ставаме мармаладот и млекото и ги промешуваме добро. Потоа сета смеса ја промешуваме заедно и ја печеме во намрсена тава околу пола час.
Кога ќе биде скоро готова, ја премачкуваме со мармаладот и оставаме да се допече уште малку.
Додека се пече со мармаладот, се растопува чоколоадото за готвење.
Кога ќе биде готова се премачкува со чоколадото и е спремна за јадење.