Фурнаринки
Состојки
- 400 гр бело брашно
- 100 гр пченкарно брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- 1/2 филџан од 250мл масло
- 1 филџан 250мл кисела вода
- 1 кесичка квасец
- 1 јајце .
- малку сол, лук во прав, копар и оригано
- 50 гр сусам
Подготовка
Убаво се замесува тесто од сите состојки. Се остава да нарасне малку околу 30 минути. Се дели на 8 топки. Секоја топка се размесува со сукало во тесто со дебелина од околу половина см. Се засекува на ленти дебели околу 1,5 см. Лентите тесто се редат во плех. Се оставаат да одстојат околу 10 минути и секоја лента се премачкува со малку вода со масло, врз секоја се наросува сол, сусам, лук во прав, оригано и копар (може и други зачини по желба). Се печат во загреана рерна на 200 степени околку 15 минути. Одлични се во комбинација со топено сирење, ајвар или салата, а за да биде се комплетно може и кригла пиво... Паа забавата може да почне...