Испечати

Баварско пециво

Баварско пециво

Состојки

  • тесто*
  • 3 чаши брашно
  • 1 чаша топла вода
  • 1 кесичка сув квасец
  • пола лажичка сол
  • 2 лажички шекер
  • пола лажичка црвен пипер
  • 2 лаж омекнат маргарин
  • за премачкување*
  • 1 жолчка
  • 1 лаж вода
  • потребно уште
  • 10 чаши вода
  • 2 кесиња сода бикарбона

Подготовка

Рецептов го најдов одамна на еден блог.
Од сите состојки се замесува тесто и се остава да одмори околу 30-40 минути. Кога тестото е стасано се дели на 10 топчиња, секое од нив се формира во убаво кругче и се редат во плех на хартија. Се оставаат уште 20 минути да одморат. Во мегувреме се стават 10 чаши вода во сад на оган и се додава содата, се остава да зоврие. Стасаните топчиња се пуштат во водата и се варат по 40 секунди од двете страни. Со лажица решетка се вадат и се редат во плехот. Одозгора се премачкуваат со жолчката разматена со вода, се посипуваат со сусам и крупна сол. Се печат на 220 ц околу 15-20 минути.

Интересни излегоа, нешто како варен ѓеврек. Нам ни се допаднаа што значи ќе се прават пак...