Испечати

Отворена пита со сланина и јајца

Отворена пита со сланина и јајца

Состојки

  • ТЕСТО
  • 500гр. брашно
  • 1/2 квасец
  • 1/2 лажичка сол
  • малку шеќер и масло
  • млака вода по потреба
  • ФИЛ
  • 400гр. чадена сланина
  • 4 јајца

Подготовка

1.Во длабок сад ставете ги сите состојки за тесто и од нив замесете многу меко тесто

2. Оставете го да стаса

3. Откако ќе стаса промешајте го и оставете го да стаса уште еднаш

4. Поделете го тестото на 2 дела и од секое направете топче и оставете ги да отстојат 10-15 минути

5. Од секое топче со раце развлечете долгнавеста кора, така што краевите да бидат подебели, а средината потенка(слично како пастрамајлија)

6. Нанесете од сланината и јајцата(сосема малку разматени)

7. Печете на 200 степени додека убаво поруменат.

8. Краевите на испечената пита премачкајте ги со малку сланина или маргарин и замотајте ги убаво во алуминиумска фолија за да омекнат.