Детска пита
Состојки
- 500 гр тенки готови кори
- * За премачкување на корите
- 200 мл млеко
- 200 мл кисело млеко
- 2 лажици брашно
- 1/2 пак. (5гр) прашок за печиво
- 100 мл масло
- * За фил
- 400 гр паризер
- 400 гр кисела павлака
- 1 јајце
Подготовка
Најпрво спремете го филот. Паризерот изрендајте го и измешајте го со јајцето и павлаката.
Потоа спремете ја смесата за премачкување на корите, така што сите состојки ќе ги изматите за добро да се соединат.
Се одвојуваат по 4 кори и секоја кора се премачкува со оваа смеса и се редат една врз друга. Мал дел од смесата тргнете настрана за премачкување одозгора.
Врз корите распоредете го филот со паризер и павлака, подвиткајте ги странично корите за да не ви паѓа филот и свиткајте ги во ролат. Истата постапка се повторува и со останатите кори.
Така свитканите кори се редат кружно во подмачкана тркалезна тепсија и се премачкуваат со остатокот од смесата.
Печете 25 минути во загреана рерна на 200 степени, односно додека не порумени.
Печената пита се сечи на триаголници и со чашка млеко или јогурт се угостуваат деца за појадок. Но, иако е детска, сигурна сум дека и возрасните подеднакво ќе уживаат во неа)))