Кралски компири-компир пуслици
Состојки
- 6 поголеми компири
- 5 жолчки
- 50 гр путер или маргарин
- 100 мл неутрална павлака
- 2 лажички сол, црн бибер, мускатно оревче
- * за премачкување
- 1 жолчка
- 30 мл неутрална павлака
Подготовка
Сварете ги компирите и потоа убаво испасирајте ги. Оставете 5-10 минути да подоладат, па додадете ги жолчките, омекнатиот путер, солта и зачините. Спрема вкусот, проверете за сол и јачина на зачините.
Ставете ја смесата во шприц за шлаг и со спирални кружни движења правете „пуслици“ на намастен плех.
Премачкајте ги со смесата од жолчка и павлака и печете го во рерна 20на мин., односно додека рабовите не добијат златно кафеава боја.