Суфле од ориз
Состојки
- 100 гр ориз
- 80 гр шеќер
- 600 мл млеко
- 3 јајца
- 1 супена лажиза полна путер
- 1 мало лажиче рум
- 1 ванилин шеќер
- малку шеќер во прав
Подготовка
Се вари оризот заедно со млекото, шеќерот, ванилин шеќер и путерот. Откако ќе се свари целосно оризот тргнете го на страна добро да се олади. На оладениот ориз додадете рум и жолчките и добро промешајте со лажица. Посебно изматете ги белките во цврст снег (како за пуслици обавезно) и додадете ги кај оризот и повторно со лажица добро промешајте.
Рерната загрејте ја на 200 С .Ставете ја смесата во здели за печење моите беа стаклени но може и подебели шољи за кафе ниски и ставете да се пече. Готово е суфлето кога ќе почне да се распукува и добие карамел боја. Готовото суфле посипете го со прав шеќер и уживајте.
Се служи топло но може и ладно по желба.