Испечати

Видео рецепт: Шпагети Болоњезе

Видео рецепт: Шпагети Болоњезе

Состојки

    Сите знаат да приготват Шпагети болоњезе, но исто така сите имаат свој рецепт. Некои луѓе во него сакаат моркови, други печурки, а некои сланина. Денес Ви го претставуваме нашиот рецепт, но сигурни сме дека и Вие имате да споделите некој рецепт за Шпагети болоњезе на Мои Рецепти.

    Состојки

    • 150 грама шпагети
    • 1 голема главица бел кромид
    • 2-3 чешниња лук
    • 300 грама мелено месо
    • 100 грама сланина
    • 1 чаша црвено вино
    • половина конзерва сечкани домати
    • пармезан и магдонос за украсување
    • сол и бибер
    • маслиново масло

    Подготовка

    Чекор 1: Време е за сечкање: Исечкајте го кромидот на коцки. Не мора да бидете премногу уредни, затоа што кромидот ќе стане дел од болоњезе сосот.

    Сега излупете го и исечкајте го лукот. Исто така, исечкајте ја сланината на коцки.

    Чекор 2: Загрејте го тавчето на среден оган и ставете малку маслиново масло, пред да ги запржите кромидот и лукот на среден оган. Потоа ставете ја сланината.

    Сакаме да ги омекнеме кромидот и лукот и истовремено да го извлечеме вкусот на масната сланина во смесата. Парчињата сланина овде треба да му дадат вкус на сосот.

    Чекор 3: Извадете ја смесата од тавата и во истата тава ставете го меленото месо, убаво растурете го и пржете го додека надворешноста потемни.

    Сега ставете го меленото месо - доколку сте во можност, купете квалитетно мелено месо, затоа што поефтиното мелено месо може да испушти премногу маснотии и да ја уништи текстурата на сосот. Надворешноста на месото ќе потемни за приблжно 5 до 6 минути.

    Вратете ги кромидот, лукот и сланината во тавата...

    Зачинете со сол и бибер. Потоа ставете ги сечканите домати во сосот. Сипете ја чашата вино...

    Гответе на средно силен оган и оставете време вкусовите да се спојат.

    Чекор 4: ВРЕМЕ Е ЗА ТЕСТЕНИНИТЕ: Ставете ги шпагетите во зовриена солена вода и покријте го тенџерето со капакот.

    Повремено промешувајте.

    Чекор 5: ВРЕМЕ Е ЗА СЕРВИРАЊЕ: Прво ставете ги шпагетите во чинијата...

    Потоа прелијте ги со болоњезе сос. Украсете со пармезан и ситно сечкан магдонос.

    СОВЕТ: Што мислите? Нема сомнение дека овој рецепт е различен од Вашиот, но пробајте го. Комбинираниот вкус на сланината и црвеното вино е добитна комбинација. Доколку имате во домот, зошто да не додадете и малку балсамиран оцет? Само запомнете да го крчкате сосот доволно долго за виното и оцетот целосно да испарат, во спротивно ќе добиете горчлив вкус.

    Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Касерола ; Тава за пржење