Испечати

Хамбургер Лепчиња

Хамбургер Лепчиња

Состојки

  • 1 лажица брашно
  • 250 мл млеко
  • за тестото 700 гр брашно
  • 1 лажица сол
  • 1 пециво
  • 50 гр путер
  • 150 мл млеко
  • за премачкување 1 жолчка и сусам
  • 1 квасец
  • 1 лажичка шеќер

Подготовка

Квасецот со шеќерот и брашното се остава да отстои во топло млеко

Кога ќе нарасне квасецот се става во претходно измешано брашното со пецивото и солта.Се додава преостанатото млеко и растопениот путер.Се меси меко тесто кое не се лепи.Се остава тестото на топло да нарасне додека не го дуплира волуменот.

Кога ќе стаса се дели на 10 дела се премачкува со жолчка се наросува сусам и се печат 30 минути на температура од 180 степени.