Погачки со фил од белка и кашкавал
Состојки
- Тесто
- 1 кг. Брашно
- 500 мл. Млеко
- 50 гр. Квасец
- 1 пециво
- 1 ванила
- 200 мл. Зејтин
- 1 лажичка сол
- Фил
- 1 белка од јајце
- 150 гр. рендан кашкавал
- 150 гр. сецкана салама
- малку оригано
Подготовка
Се замесува тесто, се покрива со крпа и се остава да ја удвои масата.
Откако ќе стаса тестото, развлекуваме кора со дебелина од 1 до 1,5 цм, и со чаша вадиме кругови.
На плехот во кој ќе ги печеме пица погачките ставаме хартија за печење, на неа ги редиме погачките и ги оставаме малку да надојдат!
Кога малку ќе поткренат, со мала чаша за ракија втиснуваме вдлабнатина по средината на секоја од погачки. Околу вдлабнатината ги премачкуваме погачките со жолчка, во вдлабнатината ставаме од филот од белка, кашкавал и салама. На крај го посолуваме филот со малку оригано, а околу посолуваме сусам.
Печеме 10-15 минути додека фино не поруменат!