Испечати

Мешан мармалад

Мешан мармалад

Состојки

  • 2 кг црни сливи
  • 2 кг кајсии
  • 2 кг праски
  • 1,5 кг шекер
  • 2 кесички џем фикс

Подготовка

Најпрво се чисти овошјето од семките и се поминува на преса која ги вади лушпите од овошјето и право го мели. Се добива мазна и глатка смеса, се истура во садот во кој ќе се вари мармаладот се додава шеќерот и се става на оган.
Кога ќе се смали содржината во тенџерето се додава џем фиксот и се вари уште 15 минути.
Жешкиот мармалад се собира во тегли, се затвараат и се превртуваат наопаку. Се мотат во кќебе и така стојат додека да се оладат. Кога се полни во теглите мармаладот е малку течен, се желира кога ќе се олади.