Испечати

Ориз со туна и капари

Ориз со туна и капари

Состојки

  • 250гр ориз
  • 160гр туна
  • 400гр домати
  • 2 лажици капари
  • 1/4 главица кромид
  • 3 ливчиња сецкан босилек

Подготовка

1. Ставете го оризот да се вари во посолена вода за 10-15 минути. Внимавајте да не се превари.
2. Во меѓувреме, подгответе го сосот. На маслиново масло пропржете го кромидот, додадете ги излупените исецкани домати. Оставете да се пржи 5 минути.
3. Додадете ги туната, капарите, босилекот, биберот и солот (по вкус). Измешајте го сосот и трнете го на страна.
4. Потоа исцедете го оризот, сервирајте го во чинија и додадете го сосот.