Испечати

Полнети модри и црвени патлиџани

Полнети модри и црвени патлиџани

Состојки

  • фил
  • 350 грама мелено месо
  • 3 модри патлиџани
  • 4 патлиџани
  • 1 морков
  • 3 јајца
  • 1 главица кромид
  • 5 чешниња лук
  • 2 пиперки
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка вегета
  • 1 лажичка мирудија,магдонос ( свежи или суви)
  • 150 мл вода

Подготовка

Ги сецкаме кромидот, 1 пиперка и морковот и ги пропржуваме малку. Го додаваме месото и зачините и пржиме десетина минути. Потоа ги лупиме модрите патлиџани, ги сечеме на половина и ги издлабуваме, а дел или целата извадена внатрешност ја сецкаме на многу ситни парченца. Исто правиме и со патлиџаните, на три и ја вадиме внатрешноста, лупиме уште еден и ја сецкаме на ситно. Ги лупиме и чешнињата лук и нив ги сецкаме ситно и пиперката.

Во длабока чинија ги ставаме сите исецкани состојки додаваме мирудија и прстофат сол и во мал дел од водата го раствараме брашното. Овој припремен сос го истураме во огноотпорниод сад. Ги полниме патлиџаните и ги редиме во плекчето. Врз црвените патлиџани кршиме по едно јајце и ставаме по малку ким. Печеме на 200 степени околу 45 минути.