Ванилици со мед
Состојки
- 3 фил масло
- 3 фил шекер
- 3 лаж мед
- 1 ванила
- 1 лаж сода бикарбона
- 3 јајца
- по потреба брашно
- за полнење мармалад
- за посипување прах шекер
Подготовка
Во длабок сад убаво се мати маслото и шеќерот, потоа се додава медот, ванилата и сода бикарбона, а потоа јајцата и брашното. Се меси тестото, се расукува и со помош на калап се вадат кругови. Се редат во плек обложен со мрсна хартија и се печат во загреана релна на 200степени окулу 5 до 10 мин да поруменат (да се внимава да не се препечат). Кога се готови се мачкаат со мармалад се поклопуват со друго парче и се посипуват со прав шеќер.