Маринирани шарени раженчиња
Состојки
- 1 кг пилешки гради
- 3 црвени домати средна големина
- 3 средни главици кромид
- 2 зелени пиперки
- 1 мала тиквица
- 200 мл маслиново масло
- 1 лажица вегета
- ½ мало лажиче црвена буковска пипер
- 1 мало лажиче оригано
- 1 мало лажиче рузмарин
- 12 стапчина за ражничи
Подготовка
1. Припрема на маринада
Во голем сад ги ставаме маслиновото масло, вегетата, буковската пипер, ориганото, рузмаринот и црниот пипер, сето заедно го мешаме, во смесата ги додаваме претходното исечените 24 парчина пилешко месо, сето заедно се меша и се остава да отстои во фрижидер цела вечер.
2. Следниот ден ги сецкаме доматот и кромидот од секој да добиеме по четири парчиња, пиперките на 12 парчина,тиквицата најпрвин се сече по должина и од двата дела треба да се добијат 12 парчиња со дебелина од еден сантиметар.
3. На стапчината се набодуваат парче месо, пиперка, домат, кромид, тиквица и на крај месо. Така наредените ражничи се ставаат на скара да се печат.