Лешник баклава
Состојки
- 1кг кори за баклава
- 400гр печени мелени лешници
- 400гр шеќер
- 8лажици мелен двопек
- шербет
- 1кг шеќер
- 1/2л вода
- 1/2 лимон
- 2 ванили
- прелив
- 250гр маргарин и зејтин по потреба околу150мл
Подготовка
На дното од плехот прво се редат три кори кои се прскаат со зејтин. Потоа секоја се мачка со зејтин(тоа најубаво со четка се работа) а секоја втора се наросува со фил. Така се прави додека се потрошат сите кори. Маргаринот се топи и се прелева баклавата, а краевите со нож се подпикуваат одоздола. Баклавата се сече во саканата форма и се пече прво 5 мин на 250, а потоа уште 40 минути на 200 додека не се добие убава крцкава кора.
Шербетот се вари прв и се остава да се олади, а потоа се прелива воз врелата баклава.
За филот се мешаат сите суви состојки во поголем сад и обично оди 3-4 лажици на кора.
Оваа доза е за плех од шпорет бр 40.