Испечати

Меки полжавчиња со сирење

Меки полжавчиња со сирење

Состојки

  • За тесто
  • 600 гр брашно
  • 1 квасец
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 1 јајце
  • 100 мл масло
  • 100 мл млака вода
  • 200 мл млеко
  • За фил
  • 1-2 јајца
  • 200 гр сирење
  • 125 гр путер или маргарин
  • 200 мл кисела павлака

Подготовка

Спремете го квасецот со водата, шеќерот и малку брашно и оставете го да стаса.
Потоа со останатите состојки замесете тесто. Регулирајте со брашното и ако е потребно придодадете уште малку и оставете го на топло да одстои.
За тоа време припремете го филот. Изматете го путерот и постепено додавајте го јајцето, па ситно дробеното сирење и павлаката.
Тестото поделете го на 2 дела и секој расукајте го танко во правоаголна форма. Премачкајте со филот, кој исто така сте го поделиле на 2 дела и свиткајте го во ролат. Сечете парчиња со дебелина од 2 см и редете ги на плех обложен со пек хартија со сечената страна на горе. Одозгора наросете со сусам.
Печете на 200 степени додека на поруменат.
Овие полжавчиња поради путерот остануваат долго време меки и вкусни за јадење.

Нешто во врска со филот...
Во составот е пишано 1-2 јајца. Рецептот се води со 2 јајца, но јас додадов 1 јајце и 1 жолчка и филот ми дојде многу течен. Во мојот случај и маргаринот поради вискоите температури беше на повеќе од нормалната собна температура, па можеби и тој имал улога за густината на филот. Затоа, на вас е колку ќе употребите 1 или 2. Но, иако ви испадни потечен филот (како во мојот случај) не се обесхрабрувајте, продолжете си ја работата, бидејќи на крајот кога ќе се испечат нема никакви последици-излегуваат супер полжавчиња. Впрочем, отценете и сами по сликата.
Добар апетит, уживајте!