Пржен зеленчук на кинески начин
Состојки
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 црвена пиперка или бабура
- 1 зелена пиперка или бабура
- 100 гр. зелка
- 50 гр. жолта боранија
- 50 гр. зелена боранија
- 100 гр. брокула
- 100 гр. тиквичка
- 50 гр. карфиол
Подготовка
Прво морам да напоменам дека користените состојки можат да се менуваат...според вашиот вкус и според сезоната... или според тоа што го имате во фрижидер :)
Исечкајте го зеленчукот на тенки ленти (не важи за брокулата, карфиолот, боранијата). Загрејте ја вок тавата, па потоа додајте малку масло и оставете убаво да се загрее. И почнете со пржење: прво кромидот (2 минути), па додадете го морковот (2 минути), па пиперките, па карфиолот, боранијата, тиквичката, брокулата и на крај зелката. Постојано промешувајте со дрвена лажица и внимавајте зеленчукот да не се препржи (бидејќи сепак треба да се сервира малку крцкав). Зачинете со малку сол и бибер и готово!
Супер оди во комбинација со пилешко во слатко-кисел сос...или ориз на кинески начин...Пријатно!