Испечати

Марула салата со италијански прелив

Марула салата со италијански прелив

Состојки

  • 1 марула
  • 3 варени јајца
  • Прелив
  • 250 мл. масло
  • 60 мл. лимонов сок
  • 70 мл. оцет
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сенф
  • 1/2 лажиче црвен пипер
  • 1/2 лажиче оригано
  • низ прсти мајчина душичка
  • 2 чена лук (втиснат во преса за лук)

Подготовка

За преливот сите состојки убаво измашајте ги да се соединат.
Ставете го во фрижидер најмалку 4 саати.
Пред употреба убаво измешајте го.
Марулата насецкајте ја и прелите ја со прелив по вкус.
Декорирајте со варени јајца.

Преливот е многу вкусен. Може да стои во фрижидер подолго време затворен во тегла.
Може да се користи и како прелив за пилешко месо (преливот го ставате пред печење)