Испечати

Колач со морков

Колач со морков

Состојки

  • 300 гр моркови
  • 3 јајца
  • 200 гр шеќер
  • 100 мл масло
  • 250 гр брашно
  • 1/2 лажиче сода бикарбона
  • 1 лажиче прашак за пециво
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажица нес-кафе
  • Крем
  • 200 гр крем сирење
  • 200 гр шеќер во прав
  • 1 портокал кората и сокот од половината

Подготовка

Најпрво сварете ги морковите (до половина, да не се меки)
Јајцата со шеќерот изматете ги пенливо, ставете го морковот кој претходно е изблендиран, маслото па сувите состојки.
Тепсијата намачкајте ја со масло, набрашнете ја и потоа турете ја смесата.
Печете на 180 степени. (пробајте со чепкалка)

За кремот:
Изматете го крем-сирењето со шеќерот, ставете ја кората од портокалот, сокот од половината и премачкајте го кексот кога ќе биде оладен. Потоа ставете го во фрижидер да се стегне.