Посни парени колачи
Состојки
- 250мл пиво
- 250мл зејтин
- 1 пециво
- 2лажици шеќер
- 100гр гриз
- 600-700гр брашно
- 100гр сецкани ореви за полнење
- шербет
- 700мл вода
- 800гр шеќер
- 1/2 лимон
- 150гр млени ореви или кокос за посипување
Подготовка
Се замесува тесто од зејтинот, пивото, гризот и брашното помешано со пецивото. Едно пециво е доволно затоа што и квасецот од пивото помага при растењетои на тестото. Од тестото се зема во рака и се обликуваа топчиња кои се полнат со оревчиња и се редат на подмачкан плех.
Шеќерот се налева со водата и се става да врие 5минути. а потоа се трга и се попаруваат ладните колачи
Одозгора може да се поросат со млени оревчиња или кокос.
Овој рецепт бидејки во тек се Петровденските пости, па да се заблажиме