Испечати

Посни парени колачи

Посни парени колачи

Состојки

  • 250мл пиво
  • 250мл зејтин
  • 1 пециво
  • 2лажици шеќер
  • 100гр гриз
  • 600-700гр брашно
  • 100гр сецкани ореви за полнење
  • шербет
  • 700мл вода
  • 800гр шеќер
  • 1/2 лимон
  • 150гр млени ореви или кокос за посипување

Подготовка

Се замесува тесто од зејтинот, пивото, гризот и брашното помешано со пецивото. Едно пециво е доволно затоа што и квасецот од пивото помага при растењетои на тестото. Од тестото се зема во рака и се обликуваа топчиња кои се полнат со оревчиња и се редат на подмачкан плех.

Шеќерот се налева со водата и се става да врие 5минути. а потоа се трга и се попаруваат ладните колачи
Одозгора може да се поросат со млени оревчиња или кокос.
Овој рецепт бидејки во тек се Петровденските пости, па да се заблажиме