Испечати

Солена торта

Солена торта

Состојки

  • Тесто*
  • 400 гр. брашно
  • 180 гр. маргарин или путер
  • 1 јајце
  • 100 мл. ладна вода
  • малку сол
  • Зелен фил*
  • 500 гр. спанаќ или блитва
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • Бел фил*
  • 250 гр. сирење
  • 1 јајце
  • Црвен фил*
  • 4 - 5 црвени пиперки
  • малку мешан сув зеленчук,бибер,зачини,лебни трошки
  • 1 јајце за премачкување

Подготовка

1. Од брашното, маргаринот, 1 јајце и малку сол замесуваме тесто со 100 мл.ладна вода и тестото го оставаме во фрижидер да седи 1 час.
2. За тоа време се пропржува кромидот на малку масло и вода, се додава сечканиот лук, обарениот спанаќ и зачини и се заедно кратко се пропржува и се трга на страна.
3. На страна со лажица се меша сирењето и јајцето да се соединат.
4. Пиперките црвени се печат и се лупат(јас ставив пиперки замрзнати од фрижидер)
5. Се зема округла тава и во неа на дното се става лебни трошки.
6. Тестото се вади од фрижидер и на набрашнета маса се развлекува округла кора со дебелина од 1 цм. Се става во тавата со тоа што и страничните делови на тавата да се покријат,а вишокот се отсекува и ни служи за декорација одозгора
7. Се става врз тестото половина од спанаќот,врз него се редат пиперките црвени наполнети со сирење и на крај повторно се става другата половина од спанаќот.
8. Страничните делови од тестото малку ги превиткуваме на внатре а со останатото тесто правиме ленти и ги префрламе одозгора.
9. Мачкаме со разматено јајце и печеме во загреана рерна на 180 Ц 30-35 мин.