Испечати

Видео рецепт: Шпанска Салата со Наут

Видео рецепт: Шпанска Салата со Наут

Состојки

    Наутот е одлична здрава состојка... содржи малку масти и има низок индекс на глукоза, што значи дека енергијата ја ослободува бавно и заситува подолго време... Овде го комбинираме со ОДЛИЧНИ вкусови и ќе добиеме едноставен летен ручек.

    Состојки

    • 150 грама наут
    • 2-3 цели печени црвени пиперки
    • 1 главица црвен кромид
    • 2 мали домати
    • 100 грама сечкани колбаси
    • половина лимон
    • грст свежо нане
    • сол и бибер
    • маслиново масло

    Подготовка

    Чекор 1: Прво треба да го оставиме сировиот наут да отстои во вода… Најдобро е ако отстои преку ноќ, а тоа го смалува и времето на подготовка… Наутот треба двојно да нарасне пред да го вариме 1 час.

    Чекор 2: Ставете го наутот во зовриена вода и варете го околу 1 час… Во водата ставете маслиново масло и сол.

    Чекор 3: Време е за сечкање: Прво исечкајте го колбасот… Ние користиме убав црвен колбас со силен вкус кој подоцна ќе го испржиме за да ослободи дел од маснотијата и зачините.

    Следни земете ги слатките печени црвени пиперки... Исечкајте ги на ленти.

    По нив и доматите. Потоа и црвениот кромид.

    На крај исечкајте го свежото нане... Не морате да ставате нане, но тоа убаво го дополнува целото јадење.

    Чекор 4: Загрејте малку масло во мала тава за пржење и пропржете го исечканиот колбас... Колбасот не го готвиме, туку само ослободуваме дел од неговите маснотии и зачини кои подоцна ќе ја зачинат салатата и ќе делуваат како прелив. Тргнете го од огнот по неколку минути.

    Чекор 5: Кога наутот ќе се свари и додека сеуште е топол, исцедете го, ставете ги сите состојки заедно и добро измешајте... На готовата смеса додадете и малку лимонов сок и спремни сме за сервирање.

    Чекор 6: Време е за сервирање: Едноставно ставете од салатата во чиста бела чинија и ручекот е готов!

    СОВЕТ: Ова јадење е здраво, но толку вкусно што нема да престанете да го јадете додека не се заситите… Комбинацијата на вкусови е класична Шпанија... Потрудете се да го изберете вистинскиот вид на колбас, затоа што вкусот на месото е тоа што ова јадење ќе го направи успешно или неусшешно.

    Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Тава за пржење ; Касерола
    Тава за пржењеКасерола