Испечати

Чоколадна торта

Чоколадна торта

Состојки

  • кора
  • 10 јајца
  • 10 лажици шекер
  • 50гр чоколадо за готвење рендано
  • 1-2 лажици какао
  • 7 лажици брашно и 1/2 пециво
  • фил
  • 1 пакетче какао
  • 200мл млеко или вода
  • 200гр шекер
  • 100гр чоколадо за готвење
  • 250гр маргарин
  • 250гр шеќер во прав
  • 4 жолчки
  • за украсување
  • 2 шлаг пени
  • 200мл кисела вода

Подготовка

Во длабок сад кршеме 6 цели јајца и 4 балки го додаваме шеќерот и матиме со миксер. Откако ке се растопи шеќерот го исклучуваме миксерот и во смесата го додаваме чоколадото, какаото, брашното, пецивото и мешаме со лажица да добиеме хомогена смеса. Смесата ја истураме во четвртаст пех обложен со хартија и ја ставаме да се пече.
фил
Какаото,шеќерот и млекото(водата) ги ставаме во тенџере на оган и мешаме со лажица да се растопат состојките. Треба да врие 1минута и го тргаме тенџерето од оган и оставаме да се излади.Чоколадото и 1/4 од маргаринот се растопува и тоа го оставаме на страна да се излади. Во длабок сад го ставаме останатиот 2/3 маргарин и шеќерот во прав и го матиме со миксер додека стане пенесто. Го додаваме изладеното какао, чоколадото и на крај се додаваат 4 жолчки една по една.
Кората ја сечеме на три еднакви ленти и ја филуваме со филот. Со филот ја премачкуваме целата торта. Шлаг пената ја матиме и ја украсуваме тортата.