Чоколадна торта
Состојки
- кора
- 10 јајца
- 10 лажици шекер
- 50гр чоколадо за готвење рендано
- 1-2 лажици какао
- 7 лажици брашно и 1/2 пециво
- фил
- 1 пакетче какао
- 200мл млеко или вода
- 200гр шекер
- 100гр чоколадо за готвење
- 250гр маргарин
- 250гр шеќер во прав
- 4 жолчки
- за украсување
- 2 шлаг пени
- 200мл кисела вода
Подготовка
Во длабок сад кршеме 6 цели јајца и 4 балки го додаваме шеќерот и матиме со миксер. Откако ке се растопи шеќерот го исклучуваме миксерот и во смесата го додаваме чоколадото, какаото, брашното, пецивото и мешаме со лажица да добиеме хомогена смеса. Смесата ја истураме во четвртаст пех обложен со хартија и ја ставаме да се пече.
фил
Какаото,шеќерот и млекото(водата) ги ставаме во тенџере на оган и мешаме со лажица да се растопат состојките. Треба да врие 1минута и го тргаме тенџерето од оган и оставаме да се излади.Чоколадото и 1/4 од маргаринот се растопува и тоа го оставаме на страна да се излади. Во длабок сад го ставаме останатиот 2/3 маргарин и шеќерот во прав и го матиме со миксер додека стане пенесто. Го додаваме изладеното какао, чоколадото и на крај се додаваат 4 жолчки една по една.
Кората ја сечеме на три еднакви ленти и ја филуваме со филот. Со филот ја премачкуваме целата торта. Шлаг пената ја матиме и ја украсуваме тортата.