Испечати

Овошна торта

Овошна торта

Состојки

  • кора
  • 9 белки
  • 15 лаж шекер
  • 12 лаж мелени лешници
  • 1 лаж оцет и 1 лаж брашно
  • овошен фил
  • 450 гр шекер
  • 200 мл вода
  • 350 гр замрзнати јагоди
  • 350 гр замрзнати малини
  • 3 пудинга од јагода
  • 2 желатина
  • жолт крем
  • 9 жолчки
  • 150 гр шекер
  • 1 ванила
  • 3 лаж густин
  • 3 лаж брашно
  • 500 мл млеко
  • 200 гр маргарин
  • чоколаден прелив
  • 200 гр чоколадо
  • 100 гр маргарин
  • 8 лаж масло за јадење

Подготовка

За кората:
Белките се матат цврсто со шеќерот, на крај им се додаваат останатите состојки и се меша со лажица да се соединат. Смесата се истура во плех обложен со хартија и се пече околу 20 мин на 200 степени. Кората се сече на половина по должина.

За овошниот фил:
Ги ставаме шеќерот и водата на оган да зовријат, па се додава замрзнатото овошје и се вари додека да омекне овошјето. Ако има поголеми парчиња се гмечат со вилушка. На крај се додават пудингот и желатинот растворени заедно со 20 лаж вода. Се вари крем и се трга од оган да се олади.

За жолт фил:
400 мл од млекото се стават на оган со шеќерот и ванилата, жолчките се разматуваат со останатото млеко, густинот и брашното. Оваа смеса се додава на млекото што е на огнот и се вари крем. Кога ќе се излади се додава изматениот маргарин.

За чоколадниот прелив:
Сите состојки се топат на оган и смесата се остава малку да се олади. Тортата се филува по следниот ред-кора-овошен фил-жолт фил-чок прелив-кора-овошен фил-жолт фил-чокол.прелив. Одозгора се украсува со шлаг крем