Овошна торта
Состојки
- кора
- 9 белки
- 15 лаж шекер
- 12 лаж мелени лешници
- 1 лаж оцет и 1 лаж брашно
- овошен фил
- 450 гр шекер
- 200 мл вода
- 350 гр замрзнати јагоди
- 350 гр замрзнати малини
- 3 пудинга од јагода
- 2 желатина
- жолт крем
- 9 жолчки
- 150 гр шекер
- 1 ванила
- 3 лаж густин
- 3 лаж брашно
- 500 мл млеко
- 200 гр маргарин
- чоколаден прелив
- 200 гр чоколадо
- 100 гр маргарин
- 8 лаж масло за јадење
Подготовка
За кората:
Белките се матат цврсто со шеќерот, на крај им се додаваат останатите состојки и се меша со лажица да се соединат. Смесата се истура во плех обложен со хартија и се пече околу 20 мин на 200 степени. Кората се сече на половина по должина.
За овошниот фил:
Ги ставаме шеќерот и водата на оган да зовријат, па се додава замрзнатото овошје и се вари додека да омекне овошјето. Ако има поголеми парчиња се гмечат со вилушка. На крај се додават пудингот и желатинот растворени заедно со 20 лаж вода. Се вари крем и се трга од оган да се олади.
За жолт фил:
400 мл од млекото се стават на оган со шеќерот и ванилата, жолчките се разматуваат со останатото млеко, густинот и брашното. Оваа смеса се додава на млекото што е на огнот и се вари крем. Кога ќе се излади се додава изматениот маргарин.
За чоколадниот прелив:
Сите состојки се топат на оган и смесата се остава малку да се олади. Тортата се филува по следниот ред-кора-овошен фил-жолт фил-чок прелив-кора-овошен фил-жолт фил-чокол.прелив. Одозгора се украсува со шлаг крем