Испечати

Месни топчиња со кашкавал

Месни топчиња со кашкавал

Состојки

  • 500гр млено месо(мешано свинско-телешко)
  • 3-4 варени компири
  • 2главици рендан кромид
  • 3 јајца
  • 2чешниња лук
  • 1мал филџан зејтин
  • 2лажици вегета
  • 1лажичка црн бибер
  • 150гр ситно рендан кашкавал
  • 5-6лажици презла
  • 1/2 пециво

Подготовка

Се замесува меленото месо, ситно ренданиот компир, 3 белки, зачините, презлата, зејтинот и пецивото во компактна смеса и се остава во фрижидер околу 2 часа да се спојат зачините. Кашкавалот ситно се ренда и се меша со трите жолчки.
Од смесата се зема малку во рака се формира топче на кое во средината со прст се прави вдлабнатина и вдлабнатината се полни со смесата со кашкавал. Топчињата се редат во подмачкан плех и се печат околу 30-40минути на 180
Овие полнети ќофтенца се доста вкусни, без познатиот мирис при пржењето и доста се декоративни