Испечати

Интегрален леб со тиквички и пармезан

Интегрален леб со тиквички и пармезан

Состојки

  • 150 гр брашно
  • 150 гр интегрално брашно
  • 2 лажици прашок за печење
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче ким
  • 1 лажиче сончогледови семки
  • 2 лажички сусам
  • 1 тиквичка
  • 150 мл масло
  • 50 мл млеко
  • 2 јајца
  • 50 гр пармезан

Подготовка

На крупната страна од рендето ја рендаме тиквичката. Во еден сад ги мешаме прво 2та вида брашно и прашокот за печење. Се додава ренданата тиквичка, пола од количината пармезан и останатите состојки. Добро се измесува и се расплескува во намаснет и набрашнет правоаголен калап. Со намастени раце убаво израмнете го и посипете го тестото со сусам, сончогледови семки, сол и бибер и останатата половина од пармезанот. Печете на 180 степени околу 40-45 мин, односно додека тестото не се подигне и зафати убава крцкава коричка.
Јас не сум била баш љубител на вакви врсти на леб, но за чудо, мене многу ми се допадна. Скептична бев да додавам сол, бидејки мислев со пармезанот да не испадни многу солен, но не, баш напротив... следниот пат за солта ќе го послушам рецептот.
Добар апетит!