Брзи гонзалез
Состојки
- за кекс
- 3 јајца
- 12 лашици шеќер
- 1 филџан масло
- 1 филџан млеко
- 15 лажици брашно
- 1 прашок за печење
- 100 гр кокос
- за прелив
- 15 лажици вода
- 15 лажици шеќер
- 3 лажици какао
- 1/4 коцка маргарин
- 1 ванила шеќер
Подготовка
Јајцата и шеќерот убаво се бијат. Потоа, постепено се додава млекото, маслото, брашното и прашокот за печење и на крај кокосот. Печиме во тава 28 на 180 степени околу 20 мин.
Во огноотпорен сад се ставаат сите состојки за преливот и на умерен оган со повремено мешање се рестопуваат и убаво се измешуваат. Смесата не смее да проврие.
Кога малку ќе подолади кексот се сечи на парчиња со посакувана димензија и потоа се прелива со преливот. Преливот треба да навлезе помеѓу исечените делови.
Добар апетит!