Торта со мак (афион)
Состојки
- КОРА*
- 9 белки
- 200гр шеќер во прав
- 3 лажици брашно
- 200гр мелен мак
- 1 ванила
- 1 пециво
- кора од лимон
- ФИЛ*
- 9 жолчки
- 2 ванили
- 150гр шеќер
- 5 лажици брашно
- 500мл млеко
- 150гр маргарин
- ГЛАЗУРА*
- 100гр чоколада
- 50гр маргарин и малку масло
- БЕЛА ГЛАЗУРА*
- 150гр шеќер во прав и 1 сок од лимон
Подготовка
1.Од белките и другите состојки се прави еден пандиспањ и се печи во голем плех од шпоретот.Се сечи на 3 ленти.
2.Жолчките, шеќерот и брашното се мешаат со млекото и се вари како пудинг. Се лади и се додава измиксаниот маргарин. Се филува.
3.На крајот се додава глазурата. Може да се стави прво белата глазура, се лади, па се додава црната глазура над белата. Убав спој на вкус лимон и чоколада. Пријатно!
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер